Windows XP – Office 2003 End-of-Life!

09 Απρ
2015

Όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, από τις 8 Απριλίου του 2014 (εδώ και έναν χρόνο δηλαδή!), η Microsoft δεν εκδίδει ενημερώσεις ασφάλειας (security updates & patches) για τα Windows XP, κάτι που συνεπάγεται ότι από τη στιγμή που ανακαλυφθεί κάποιο τρωτό σημείο για το λειτουργικό σύστημα, η Microsoft δεν θα προχωρήσει στην παρουσίαση κάποιας αναβάθμισης για να το διορθώσει.  Οπότε, οποιοσδήποτε θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα τέτοιο κενό ασφαλείας, αποκτώντας πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας που έχουν παραμείνει στα Windows XP.


Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το τέλος της υποστήριξης έχει έρθει και για το Office 2003, και ενδεχομένως αυτό το γεγονός να κάνει ακόμη πιο επιτακτική ή πιο συνετή (σε οικονομικό και business επίπεδο), την απόφαση για αναβάθμιση.

Windows XP ends_1banner

Τι σημαίνει η λήξη παροχής υποστήριξης των Windows XP ;

Η Microsoft παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τα τελευταία 12-13 χρόνια. Έφτασε όμως η ώρα που χρειάζεται να επενδύσουμε (σε εξοπλισμό και λογισμικό), τους πόρους μας στην υποστήριξη πιο πρόσφατων τεχνολογιών ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέες εξαιρετικές εμπειρίες στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Επομένως, ήδη από τις 8 Απριλίου 2014, δεν είναι πλέον διαθέσιμες η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP και οι αυτόματες ενημερώσεις που βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή σας. Την ίδια ημερομηνία, η Microsoft  σταμάτησε να παρέχει το Microsoft Security Essentials για λήψη στα Windows XP. (Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Microsoft Security Essentials, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για υπογραφές προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα προστατεύεται, αφού η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για να συμβάλλει στην προστασία του υπολογιστή σας). Ήδη κάποιες εφαρμογές νέας τεχνολογίας δεν λειτουργούν με τα Windows XP (OneDrive, Office 2013 κ.λ.π.).

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP μετά τη λήξη της υποστήριξης, ο υπολογιστής σας θα εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ίσως γίνει πιο ευάλωτος σε κινδύνους ασφάλειας και ιούς. Επίσης, καθώς περισσότεροι κατασκευαστές υλικού και λογισμικού συνεχίζουν να βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να περιμένετε ότι θα συναντήσετε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών και συσκευών οι οποίες δεν θα λειτουργούν με τα Windows XP.

Windows XP to Windows 8 Upgrade

Ποιες είναι οι λύσεις ;

  • Αναβάθμιση: Η πιο λογική λύση είναι η αναβάθμιση του λειτουργικού μας συστήματος σε μια πιο πρόσφατη έκδοση, όπως τα Windows 8.1. Η υποστήριξη σε θέματα ασφαλείας και οι αναβαθμίσεις για ταθα είναι διαθέσιμη για τουλάχιστον 5 – 7 χρόνια.
  • Αντικατάσταση Εξοπλισμού: Αν ο εξοπλισμός μας είναι παλιός (άνω της 5ετίας), τότε ίσως θα ήταν καλό να σκεφτούμε την αντικατάστασή του (ειδικά αν αυτός ο εξοπλισμός εξυπηρετεί κρίσιμες λειτουργίες της επιχείρησής μας όπως π.χ. η τιμολόγηση).

Ποια είναι τα Οφέλη ;

Ήδη από το 2013, το Mobility έγινε ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το 2015. Και όταν λέμε Mobility, εννοούμε τη δυνατότητα του να έχουμε τα δεδομένα της εταιρίας μας παντού μαζί μας, με πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή (smartphone, tablet, laptop) δίνοντας έτσι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας.
Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν στα Windows XP θα ανακαλύψουν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τους χρήστες τους με την πιο πρόσφατη mobile τεχνολογία, κάτι που σίγουρα μεταφράζεται σε μειονέκτημα για την επιχείρηση μένοντας έτσι πίσω στον ανταγωνισμό της.
Η παραγωγικότητα αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο μέσω των νέων εφαρμογών, οι οποίες όμως δεν είναι σχεδιασμένες για να τρέχουν στα Windows XP (OneDrive, Office365, Office2013, Cloud Services κ.λ.π.), αλλά στο περιβάλλον των Windows 7 και των Windows 8.1.


Συμπέρασμα:

Πρακτικά λοιπόν, μένοντας στα Windows XP χωρίς νέες αναβαθμίσεις ασφάλειας μεγαλώνει ο κίνδυνος να μολυνθεί ο υπολογιστής μας με κάποιο Virus, malware ή άλλο κακόβουλο πρόγραμμα. Λόγω της έλλειψης υποστήριξης των κατασκευαστών, δεν θα υπάρχουν προγράμματα οδήγησης (drivers) για τον σύγχρονο εξοπλισμό. Με την ίδια λογική, πολλοί κατασκευαστές λογισμικού δεν θα υποστηρίζουν τα προϊόντα τους σε περιβάλλον Windows XP καθώς θα είναι αδύνατον να λαμβάνουν ενημερώσεις. Αυτό ήδη γίνεται σε αρκετά προγράμματα όπως το Microsoft Office 2013, υπηρεσίες cloud όπως το OneDrive κ.ο.κ.

WinXPOffice2003-EoL

 

Στην Connect είμαστε πάντα στη διάθεσή σας ώστε να βρούμε μια απο κοινού λύση, να σχεδιάσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, την μετάβαση σε νέο λογισμικό σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρησή σας θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ανταγωνιστικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια χρησιμοποιώντας στο πλήρες τις νέες τεχνολογίες.

gxanthop
author