Are you Ready for the Cloud ?

29 Δεκ
2016

Cloud: Τι είναι;

Με τον όρο “Cloud στην ουσία περιγράφουμε υπηρεσίες βασισμένες στο Internet (web) οι οποίες φιλοξενούνται εκτός της επιχείρησής σας. Όταν μια εταιρία χρησιμοποιεί υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, η τεχνική υποδομή της μηχανογράφησης (Servers, Networks, Security, Software κ.λ.π.) βρίσκεται εκτός των εγκαταστάσεών της και συντηρείται από ένα τρίτο μέρος.

Πολλές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά αποτελούν μέρος του cloud, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που βασίζεται στο web, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, η αποθήκευση αρχείων και φωτογραφιών στο Internet κ.ο.κ.

Επειδή όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στο Internet (ή στο Cloud), μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από σχεδόν οπουδήποτε, είτε αυτό λέγεται Laptop, υπολογιστής γραφείου, Tablet, Smartphone – αρκεί να υπάρχει σύνδεση με Internet.

Τι σημαίνει η μετακίνηση στο Cloud ;

Η μετακίνηση στο Cloud μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά ή την αντικατάσταση ορισμένων ή ακόμη και όλων των συστημάτων λογισμικού μια επιχείρησης (είτε αυτά περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων, email, αποθηκευτικούς χώρους ή συστήματα επικοινωνίας).

Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί διαφορετικούς Servers και υπηρεσίες στον χώρο της για τις ανάγκες της επιχειρησιακής παραγωγικότητας, θα μπορούσε να επιλέξει να μεταφέρει ορισμένη ή ολόκληρη αυτήν την υποδομή στο Cloud με απώτερο σκοπό πάντα την βελτίωση της οργάνωσης των δεδομένων αλλά και της συνεργασίας των χρηστών.

Η μετακίνηση στο Cloud δίνει την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να επωφεληθεί από προϊόντα λογισμικού ως υπηρεσίες (SaaS – Software as a Service) που βασίζονται κατά κανόνα σε συνδρομή. Αντί λοιπόν να εγκαθιστάτε λογισμικό σε κάθε υπολογιστή ή Laptop, να τα διατηρείτε όλα ενημερωμένα και ασφαλή, να αγοράζετε νέες εκδόσεις του προϊόντος, το Cloud δίνει τη δυνατότητα αγοράς μιας συνδρομής σε ένα προϊόν SaaS. Πλεονέκτημα ; Πάντα θα «τρέχετε» την τελευταία και ποιο ενημερωμένη έκδοση με τα ποιο πρόσφατα χαρακτηριστικά και δυνατότητες του πακέτου, χωρίς την ανάγκη της  συντήρησης. Και φυσικά αν αυτή η υπηρεσία δεν είναι πλέον αυτό που μας καλύπτει, απλά τη «διακόπτουμε» σταματώντας να πληρώνουμε τη συνδρομή, ενώ αν με το καλό η επιχείρησή μας αναπτύσσεται, τότε αναβαθμίζουμε τη συνδρομή μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Έτσι απλά !

(μάθετε περισσότερα για το Cloud της Microsoft και το Office 365)

Πλεονεκτήματα του Cloud

Η μετάβαση στο Cloud έχει πολλά πλεονεκτήματα. Από τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης ΙΤ εξοπλισμού, αυξημένη παραγωγικότητα έως και την αποκατάσταση των δεδομένων μας μετά από καταστροφή. Τι εννοούμε ;

Συνεργασία και διαμοιρασμός πληροφοριών με απίστευτη ευκολία: Η μετακίνηση σε υπηρεσίες Cloud δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους μιας επιχείρησης να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο αποδοτικά, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρίας από οποιαδήποτε συσκευή, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητά τους.

Προστασία των δεδομένων μας: Σας έχει πιάσει ποτέ κρύος ιδρώτας αν σκεφτήκατε τι θα γινόταν π.χ. με την απώλεια του Server της εταιρίας ή το πρόβλημα στον email provider ; Η χρήση των υπηρεσιών που βασίζονται στο Cloud σίγουρα συμβάλλει στην ηρεμία σας. Σε περίπτωση που καταστραφεί, χαθεί ή κλαπεί ο εξοπλισμός σας, τα ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα παραμένουν προστατευμένα και διαθέσιμα. Πολλές υπηρεσίες μάλιστα, παρέχουν και ασφάλεια πολλών επιπέδων (π.χ. εκδόσεις αρχείων), προληπτική παρακολούθηση καθώς και περιορισμό πρόσβασης.

Το καλύτερο – Μείωση κόστους και Πόρων:  Τέλος στην αγορά νέων εκδόσεων ή αναβαθμίσεων των υποδομών μιας επιχείρησης, είτε αυτό είναι το λογισμικό είτε ο εξοπλισμός της. Οι αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας και λογισμικού σε υπηρεσίες βασισμένες στο Cloud, βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν το χρόνο – και το χρήμα φυσικά – που απαιτούνται όταν θα πρέπει να συντηρηθεί μια Ι.Τ. υποδομή. Επίσης, γνωρίζοντας το τελικό κόστος χρήσης των υπηρεσιών από την πρώτη κιόλας ημέρα, βοηθάει στη διαχείριση και των οικονομικών μιας επιχείρησης.

Είναι η επιχείρησή σας έτοιμη για το Cloud ;

gxanthop
author