Ιστοριες Καθημερινης Τρελας

27 Ιαν
2015

Μια συνηθισμένη ημέρα …

Η Μαρία μόλις μπήκε στο γραφείο της. Έκανε έναν καφέ στα γρήγορα και άνοιξε τον υπολογιστή της. Σήμερα οι παραγγελίες είναι αυξημένες κα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την τιμολόγηση για να προλάβουν τα φορτηγά τη διανομή.

Ρίχνει μια γρήγορη ματιά στα email της, τυπώνει κάποια σημαντικά από αυτά και προσπαθεί να συνδεθεί στο εμπορικό της πρόγραμμα για να ξεκινήσει την τιμολόγηση. Το μήνυμα που έρχεται της κόβει τα πόδια: «Το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνδεθεί με την βάση δεδομένων. Παρακαλώ ελέγξτε τη σύνδεσή σας ή επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα». Αυτό το μήνυμα πραγματικά δεν της άρεσε. Προσπαθεί και πάλι να τρέξει το πρόγραμμα, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Πηγαίνει στον διπλανό υπολογιστή και με νευρικότητα περιμένει να ξεκινήσει ώστε να δοκιμάσει να τρέξει από εκεί το πρόγραμμα. Δυστυχώς, το μήνυμα λάθους βγαίνει ξανά και ξανά, και εκεί ακριβώς αρχίζει ο εφιάλτης. Ταυτόχρονα, αρχίζουν να χτυπούν τα τηλέφωνα από την αποθήκη για το πότε θα παραλάβουν τα τιμολόγια ώστε να ξεκινήσουν τις φορτώσεις, αλλά και οδηγοί έρχονται στο γραφείο να ρωτήσουν προς τι αυτή η καθυστέρηση.

Οι πρώτες κινήσεις

Η Μαρία πληκτρολογεί γρήγορα το κινητό τηλέφωνο της εταιρίας που υποστηρίζει τη μηχανογράφηση. Οι οδηγίες που λαβαίνει την πηγαίνουν στον χώρο που βρίσκεται ο Server της εταιρίας. Εκεί σύντομα συνειδητοποιεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το λειτουργικό σύστημα και ο Server δεν μπορεί να ξεκινήσει. Δυστυχώς η Μαρία δεν μπορεί να κάνει τίποτα έως ότου έρθει ο τεχνικός για να ελέγξει το πρόβλημα.

Η πρώτη της σκέψη είναι να ξεκινήσει να κόβει χειρόγραφα τιμολόγια, όμως οι παραγγελίες είναι τόσο πολλές που αμέσως αποβάλει αυτή την επιλογή. Ήδη η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί έχει φτάσει στα αυτιά του διευθυντή ο οποίος έξαλλος επικοινωνεί με τη Μαρία και ζητάει εξηγήσεις για την καθυστέρηση της διανομής.

Καθώς η ώρες περνούν γρήγορα και η νευρικότητα είναι διάχυτη σε όλη την εταιρία, έρχεται και ο τεχνικός ο οποίος πηγαίνει απευθείας στον Server για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Διαπιστώνει ότι ο Server έχει σοβαρό πρόβλημα με τους δίσκους και συγκεκριμένα όπως αναφέρει με το RAID και είναι αδύνατο να επισκευαστεί επι τόπου. Για καλή τους τύχη, ο τεχνικός έφερε μαζί του έναν Server και αμέσως ξεκίνησε την εγκατάστασή του στο δίκτυο.

Η ώρα του RESTORE

Η όλη διαδικασία δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα. Ο τεχνικός αφού εγκατέστησε τον Server, ζήτησε από τη Μαρία να του δείξει που είναι το χθεσινό backup της βάσης δεδομένων ώστε να ξεκινήσει και τη διαδικασία του Restore.

Η Μαρία πάγωσε ! Στον χαλασμένο Server υπήρχε συνδεδεμένος κάποτε ένας εξωτερικός δίσκος USB που «έπαιρνε» backup κάθε βράδυ μόνος του. Ευτυχώς ο δίσκος βρέθηκε. Δυστυχώς όμως, ο Server σταμάτησε να παίρνει backup εδώ και δύο μήνες !

Αυτά που επακολούθησαν έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τη Μαρία, της οποίας είχε ανατεθεί κάποτε να ελέγχει και το Backup της εταιρίας (μαζί με όλες τις άλλες αρμοδιότητες που είχε).

Η επαναφορά των παλαιότερων δεδομένων ολοκληρώθηκε σε λίγη ώρα και αφού έγινε η απαραίτητη παραμετροποίηση στο πρόγραμμα η τιμολόγηση ξεκίνησε. Δυστυχώς, μόνο Δελτία Αποστολής μπορούσαν να κοπούν, καθώς οι τιμές των προϊόντων ήταν αρκετά παλιές και δεν ίσχυαν – όπως δεν ίσχυαν και τα υπόλοιπα των πελατών τα οποία οι οδηγοί έπρεπε να εισπράξουν. Χάθηκαν κρίσιμες ώρες, με ανυπολόγιστο κόστος (δυσαρεστημένοι πελάτες, απλήρωτοι οδηγοί, κομφούζιο στην αποθήκη κ.ο.κ.).

Η Συνάντηση

Αργά το απόγευμα, η Μαρία μετά από μια εξαντλητική ημέρα, βρέθηκε στο γραφείο του Διευθυντή να δώσει εξηγήσεις. Ο φόρτος της δουλειάς της καθώς και οι λίγες γνώσεις που είχε δεν την βοήθησαν ώστε να ελέγχει το backup του Server. Εκτός όλων αυτών, θα έπρεπε να περαστούν ξανά ΟΛΑ τα παραστατικά των δύο τελευταίων μηνών, να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, να ενημερωθεί εκ νέου το λογιστήριο, οι πωλητές και η αποθήκη. Κόστος ζημιάς ; Ανυπολόγιστο !

Στην κουβέντα αυτή, όλοι πάγωσαν όταν άκουσαν τον τεχνικό να τους αναφέρει τι θα είχε γίνει αν ο Server δεν έπαιρνε backup για περισσότερο διάστημα, ή αν ο εξωτερικός δίσκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να γίνει το Restore των δεδομένων !

Ακραίο περιστατικό ; Πιθανά ναι, ίσως όμως και όχι για κάποιους χρήστες που βίωσαν κάποια παρόμοια κατάσταση.

Καταλαβαίνουμε όμως πόσο σημαντικό είναι τα δεδομένα της εταιρίας να είναι ασφαλή (είτε μέσα στον Server, είτε με τη διαδικασία του Backup / Restore). Και δυστυχώς αν υπάρχει πρόβλημα, θα το μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο ψάχνοντας να επαναφέρουμε τις κρίσιμες πληροφορίες που έχουμε χάσει.

Καλύτερη λοιπόν η πρόληψη παρά η θεραπεία (θα έλεγε και ένας ευσυνείδητος γιατρός).

Τι έπρεπε να είχε γίνει ;

Μία σωστή πολιτική Backup σε μια εταιρία, επιβάλει να υπάρχει ένα υπεύθυνο άτομο το οποίο θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις και να ελέγχει τακτικά αν το Backup δουλεύει σωστά (ημερομηνίες, μέγεθος αρχείων κ.λ.π.). Θα πρέπει να γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα του Backup, αλλά επίσης να λαβαίνει ενημέρωση όταν δεν πάει κάτι καλά.

Το τμήμα Μηχανογράφησης (αν υπάρχει) ή η εταιρία που υποστηρίζει τη μηχανογράφηση της επιχείρησης μπορεί εδώ να βοηθήσει με την εγκατάσταση του σωστού εξοπλισμού και λογισμικού, με την παραμετροποίηση αλλά και τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, αφήνοντας τον τελικό πελάτη να ανησυχεί για άλλα πράγματα εκτός του Backup.

 

gxanthop
author