ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενημερωση για νεο Virus: Filelocker.Locky

04 Απρ
2016

Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Εξαρτάται η ασφάλεια των δεδομένων μας:

Λόγω των νέων threats που έχουν προκύψει με τον Filecoder.Locky καθώς και άλλα Ransomware Virus, θα θέλαμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω εισηγήσεις για την προστασία των χρηστών αλλά και των εταιρικών δεδομένων από τέτοιες επιθέσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που το σύστημα προσβληθεί από τον σχετικό ιό, τα αρχεία δεν μπορούν να ανακτηθούν από την κρυπτογράφηση, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος ότι το συστημα είναι ρυθμισμένο σωστά.

Τι κάνει:

  • Εξαπλώνεται μέσω e-mail τα οποία περιέχουν συνημμένα συμπιεσμένα αρχεία. Αυτά τα e-mails είναι γραμμένα με έναν φαινομενικά πολύ αξιόπιστο τρόπο, και ισχυρίζονται ότι είναι τιμολόγια, δικαστικές κλήσεις ή άλλα επίσημα έγγραφα! Οι κυβερνο-εγκληματίες προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν το κακόβουλο συνημμένο που περιέχει ένα αρχείο JavaScript, το οποίο αφού ανοιχτεί, κατεβάζει και εγκαθιστά το Nemucod στους υπολογιστές των θυμάτων. Επίσης, το Nemucod είναι γνωστό για την ικανότητά του να κατεβάζει μια σειρά απο άλλα κακόβουλα προγράμματα (όπως το TeslaCrypt ή το Locky, τα οποία κρυπτογραφούν τα δεδομένα στον υπολογιστή του θύματος και ζητούν λύτρα για να δοθεί το κλειδί αποκρυπτογράφησης).

Τι πρέπει να κάνω:

  • Μην ανοίγετε συνημμένα που σας έχουν σταλεί στο e-mail από άγνωστους αποστολείς.
  • Ενημερώστε συναδέλφους οι οποίοι λαμβάνουν πιο συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εξωτερικές πηγές – για παράδειγμα σχετικά με οικονομικές υπηρεσίες ή ανθρώπινους πόρους.
  • Πραγματοποιείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για τα δεδομένα σας. Σε περίπτωση μόλυνσης, αυτό θα σας βοηθήσει να τα ανακτήσετε όλα. Εξωτερικοί δίσκοι ή άλλα μέσα αποθήκευσης δεν θα πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένα με τον υπολογιστή, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από τον file coder.
  • Πραγματοποιείτε τακτικά τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος και άλλων λογισμικών που χρησιμοποιείτε. Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP είστε σοβαρά εκτεθειμένοι και πρέπει να εξετάσετε άμεσα και σοβαρά τη μετάβαση σε άλλο λειτουργικό σύστημα Windows που υποστηρίζει η συσκευή σας.
  • Το λογισμικό ασφαλείας (Antivirus) πρέπει επίσης να έχει εγκατεστημένες όλες τις ενημερώσεις, ιδανικά με την τελευταία έκδοση. Οι εταιρίες λογισμικού IT ασφάλειας διαθέτουν συνεχώς νέες εκδόσεις του λογισμικού τους με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε την αναγκαία ασφάλεια στο μηχανογραφικό σας σύστημα, ο υπέυθυνος IT θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.


 

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τους τρόπους ασφάλειας των δεδομένων της επιχείρησής σας με επαγγελματικές λύσεις Antivirus / Firewall / Backup

 

gxanthop
author