Ασφαλες Backup στην Επιχειρηση

23 Φεβ
2015

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα του μεγέθους τους, στηρίζουν τη λειτουργία τους, την σχέση τους με τους πελάτες, ακόμη και τη σχέση τους με τον κρατικό μηχανισμό, σε έναν όγκο δεδομένων που διατηρούν μέσω της μηχανοργάνωσης. Ωστόσο, ελάχιστες κατανοούν ή μπορούν να φανταστούν τι αντίκτυπο θα είχε στη λειτουργία τους, αν χανόταν ή καταστρέφονταν αυτός ο όγκος δεδομένων ή μέρος του, αν δηλαδή, χάνονταν πελατολόγια, τιμοκατάλογοι, πληροφορίες πώλησης, δεδομένα προσφορών, εφαρμογές, emails, κ.ο.κ.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Δυστυχώς, θα απαντούσαμε ναι, καθώς απρόοπτα και καταστροφές κάθε είδους συμβαίνουν καθημερινά, (κακή χρήση, κάποιο ατύχημα, κλοπή, ακόμη και μερική ή ολική βλάβη του Εξοπλισμού Hardware) και επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια χρόνου και χρημάτων για να αποκαταστήσουν και να ανακτήσουν τα δεδομένα που χάθηκαν. Ποιο ήταν το λάθος τους; Αγνόησαν την σπουδαιότητα του BACKUP, της λήψης δηλαδή Αντιγράφων Ασφαλείας των εταιρικών τους δεδομένων.

Ασφαλώς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα ήθελε να το βιώσει καμιά επιχείρηση! Και θα είστε σίγουροι ότι δε θα το βιώσετε και εσείς, αν βεβαιωθείτε ότι όλα τα δεδομένα σας βρίσκονται σε μια ασφαλή «τοποθεσία», προστατευμένα από κάθε απρόοπτο συμβάν ή ατύχημα, έτοιμα όμως να τα αποκαταστήσετε όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μήπως το backup που παίρνετε είναι ανεπαρκές;

Μάλιστα, δεν είναι επαρκές για μια εταιρεία να παίρνει απλώς το backup με τον τρόπο που εφαρμόζεται από αρκετές επιχειρήσεις, δηλαδή με απαρχαιωμένα εργαλεία, με αμφιβόλου ποιότητας λογισμικό ή Hardware και με μη ενδεδειγμένες μεθόδους όπως μη καταρτισμένο προσωπικό (πολλές φορές οι ίδιοι υπάλληλοι γραφείου ασχολούνται με αυτό, όταν κι αν προλάβουν), κάτι που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εξασφαλίζει πλήρως τα ευαίσθητα δεδομένα μιας επιχείρησης (βλέπε Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας).

Χρειάζεται επίσης, η μέθοδος λήψης αντιγράφων ασφαλείας να εξασφαλίζει την γρήγορη ανάκτησή τους σε περίπτωση απώλειας, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και η απρόσκοπτη εργασία των υπαλλήλων. Επιπλέον, για να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δεδομένα, θα πρέπει τα αντίγραφα ασφαλείας να αποθηκεύονται συστηματικά σε ασφαλή χώρο εντός ή εκτός της επιχείρησης, διαδικασία που απαιτεί χώρο, ανθρώπινη ενασχόληση και συντήρηση του εξοπλισμού.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο μια σύγχρονη επιχείρηση που φιλοδοξεί να επιβιώσει στους ρυθμούς λειτουργίας της σύγχρονης αγοράς, που δεν υπάρχουν περιθώρια για παύση εργασιών λόγω βλάβης, να αναζητήσει και να ενημερωθεί για τις νέες, πρωτοποριακές και ασφαλείς μεθόδους φύλαξης και ανάκτησης δεδομένων. Η Connect παρέχει την ενημέρωση και υποστήριξη που χρειάζεται κάθε επιχείρηση ανάλογα με τον τύπο και τον όγκο των δεδομένων της, προκειμένου να μην υποστεί άσκοπη χρηματική δαπάνη και σπατάλη χρόνου λόγω απώλειας των δεδομένων της.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αρχικά είναι αναγκαίο να αναλύσουμε μαζί τις ανάγκες τις επιχείρησής σας, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο τύπος των δεδομένων που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Δηλαδή, αν πρόκειται για αρχεία office, για emails, για αρχεία παραστατικών και φορολογικού μηχανισμού, βάσεις δεδομένων κ.ο.κ. Κατόπιν, να καθοριστεί ο όγκος των δεδομένων. Πόσα νέα αρχεία δημιουργούνται κάθε μέρα, ποια είναι η συχνότητα πρόσβασης σε αυτά, και ποιος είναι ο ρυθμός τροποποίησης των ήδη αποθηκευμένων αρχείων.
  • Επιπλέον, είναι εφικτό να σχεδιαστεί μια λύση που θα ανταποκρίνεται και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας σας για την άμεση αποθήκευση των δεδομένων σας και με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε χρήματα και χρόνο.
  • Η λύση τελικά, θα περιλαμβάνει κάποια πρόταση εξοπλισμού σε Hardware και Software καθώς και υπηρεσίες Manage Services για τον έλεγχο του Backup.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και των όγκο των δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός για Backup με NAS (Network Attached Storage), που στην ουσία είναι αυτόνομες συσκευές αποθήκευσης που συνδέονται στο δίκτυο και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας. Ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί εξειδικευμένο υλικό που έχει στόχο να φυλάσσει τον όγκο των σημαντικών δεδομένων μιας εταιρείας, και ενσωματώνει πολλαπλούς αυτόματους μηχανισμούς προστασίας των αρχείων από σφάλματα του υλικού. Οι συσκευές αυτές παίρνουν από έναν έως και δεκάδες δίσκους.  Συνήθως έρχονται σε συνδεσμολογία Raid-1 ή Raid-5 (πολλές εγγραφές σε διαφορετικούς σκληρούς δίσκους) που σημαίνει ότι έχουν τουλάχιστον από 2 έως 4 δίσκους, από τους οποίους αν χαλάσει ένας από αυτούς μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με έναν νέο χωρίς να χάσουμε δεδομένα.

Ένα πρόγραμμα για τη σωστή λήψη αντιγράφων ασφαλείας είναι το Acronis Backup, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για επιχειρήσεις με όγκο δεδομένων αντίστοιχο των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων. Η βραβευμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί αποτελεί τον ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας, ακόμα και αν δεν είστε ένας εμπειρογνώμονας του τομέα της πληροφορικής. Με ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον διαχείρισης, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πάντα με μια μόνο κίνηση: λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές, βάσεις δεδομένων και πολλά άλλα.

Το Acronis Backup παρέχει επίσης, γρήγορη, με ένα κλικ αποκατάσταση των ατομικών φακέλων, των δεδομένων των εφαρμογών, ή ακόμη και πλήρης ανάκτηση του συστήματος από ένα και μοναδικό αντίγραφο ασφαλείας μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμη και σε περιπτώσεις αναβάθμισης του hardware μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι όλα τα δεδομένα θα ανακτηθούν πλήρως και γρήγορα χωρίς προβλήματα συμβατότητας. Κάθε προϊόν στην γκάμα των αντιγράφων ασφαλείας Acronis παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Εναλλακτικά, το NovaBackup (της NOVASTOR) παρέχει σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την απαραίτητη ασφάλεια των δεδομένων σε αρκετά χαμηλό κόστος, με ένα ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό και απόλυτα αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Το NovaBackup δίνει την δυνατότητα λήψης αντιγράφων ασφαλείας από έναν απλό υπολογιστή ή Laptop έως και Windows Servers με υπηρεσίες SQL, Exchange, Virtual Machines (VMs) αλλά και υπηρεσίες Cloud Storage όπως το Dropbox, OneDrive, Google Drive, iDriveSync, SafeSync κλπ.

Το Azure Cloud Storage αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με αντίστοιχο όγκο δεδομένων, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με χαμηλό ετήσιο κόστος. Είναι η μέθοδος backup που επιλέγουν μεγάλες εταιρίες, όπως η MAZDA, η McKesson, ή blinkbox(TESCO), αλλά και υπηρεσίες όπως το ΧΒΟΧ ONE.

Το Azure Cloud Storage παρέχει την ευελιξία του να αποθηκεύονται και να ανακτώνται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, όπως έγγραφα και αρχεία πολυμέσων, στο Cloud. Παρέχει υψηλές επιδόσεις, ελάχιστο χρόνο αναμονής ακόμη και για ογκώδη φόρτο εργασίας που εκτελείται σε Azure Virtual Machines.

Επιπλέον, παρέχει μεγάλη δυνατότητα επέκτασης, συμβαδίζοντας με τις αυξανόμενες ανάγκες των δεδομένων σας, με έως 500 TB του συνολικού χώρου αποθήκευσης ανά λογαριασμό. Το Azure Cloud Storage έχει σχεδιαστεί για να χειριστεί οποιεσδήποτε προκλήσεις αποθήκευσης όσο μεγάλος κι αν είναι ο όγκος των δεδομένων σας. Και όλα αυτά σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που απαιτείται για να συντηρείται ένας αντίστοιχος χώρος με αντίστοιχο εξοπλισμό για αποθήκευση δεδομένων στην εταιρεία σας.

Οι υπηρεσίες Manage Services for Backup Safety είναι μια ακόμη συμφέρουσα και ασφαλή επιλογή για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας, καθώς παρέχει απομακρυσμένο έλεγχο από εξειδικευμένο πάροχο, όπως η Connect. Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν σε πραγματικό χρόνο την ανάγκη της εταιρείας σας για αντίγραφα ασφαλείας, με πλήρη έλεγχο και λεπτομερή ανάλυση της απόδοσης του hardware, την διαθεσιμότητα σε χώρο αποθήκευσης, την ανάλυση και πρόβλεψη για την κατάσταση του Server, του δικτύου και των βάσεων δεδομένων σας. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς ξενοιάζετε από το άγχος του backup, αφού κάποιος άλλος φροντίζει για να λειτουργούν όλα εύτακτα και ομαλά, ο ΙΤ σύμβουλός σας.

Μην καθυστερείτε, λοιπόν, στο να αποφασίσετε για το αν θα πρέπει να επιλέξετε κάποια επαγγελματική λύση backup, γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος της επιχείρησής σας. Αναλύστε άμεσα τις ανάγκες της εταιρείας σας με τον εξειδικευμένο σύμβουλο ΙΤ, και διαφυλάξτε τα δεδομένα της επιχείρησής σας πριν απειληθούν από κάποια απρόοπτη βλάβη. Εμείς μπορούμε να σας προσφέρουμε την ενημέρωση και τις λύσεις που χρειάζεστε.

gxanthop
author